På Svenska
5.2.2017 21:51 Uutiset / Etusivu

Nästan 2000 anmälda till storlägret!

1955 bandkårsungdomar och ledare från 193 olika brandkårer både från Finland och utlandet har anmält sig till lägret. Det är en vacker siffra, och det är nu 6 månader kvar tills lägret öppnas. Det går fortfarande att anmäla sig ända fram till lägret.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lägernyheterna i November finns nu även på svenska. Lägernyheterna hittar du i materialbanken på webbplatsen!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kallelsen till storlägret finns nu även på svenska!

Du hittar lägerkallelsen i materialbanken på webbplatsen www.lohtaja.fi – bekanta dig med den! Lägerkallelsen har även sänts till de lokala räddningsförbunden för att delas till de svenskspråkiga brandkårerna.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anmälningen till brandkårsungdomarnas storläger har startat! Välkommen på International Rescue kursen, du är väl språkkunnig, social, modig och initiativrik. Anmälning till kursen: international@upl.fi

Kursledare Florian Gruger, utbildare Stefan Hecht (stef_hecht@web.de) och Jaana Rantanen jaana.rantanen@gmail.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sommaren är försenad i en stor del av det 100-åriga Finland, men ett säkert vårtecken är att anmälningarna till lägret inte är det. Förlägret HIEKKA 2017 samlar drygt 300 deltagare till Lochteå från brandkårer i Lappland, Norra Finland, Österbotten och Östra Finland. Från Nyland deltar en liten men desto effektivare grupp på lägret. Totalt har det anmält sig lägerdeltagare från 36 olika brandkårer och avdelningar – och det är givetvis en vacker siffra!

Myndighetssamarbetets senaste händelse var ett besök på lägerområdet av representanter från miljö- och hälsoskyddet i Mellersta Österbotten. Tillredningsplatser för livsmedel, utrustning, förvaring och utdelning, vattentransport, kantinernas verksamhet och många andra saker inklusive lägerdagis har genomgåtts på området och på papper. Vi vill redan i det här skedet tacka för sakkunnig rådgivning och handledning! Det går inte undvika att lära sig något nytt varje dag.

Materialbeställningar har också gjorts. Till HIEKKA-lägret får vi tillgång till nya tält, kantinen får sitt lägerbord och lägerportens bredd och höjd ska även testas i praktiken. Vi förbereder naturligtvis allt som behövs på lägret, så att lägerdeltagarnas vecka på lägerområdet förlöper utan problem. Vädergudarna har inte behandlat oss särskilt bra hittills, men vi lever i tron att det även blir sommar i år! Åtminstone borde de inte förekomma nattfrost vid den tiden.

Programbyrån tinade upp isen i Kallavesi under veckoslutet i samband med sitt planeringsmöte. I början av juni letar lägerbyrån sin tur efter värmen i Helsingfors. Vi träffades även i Padasjoki för ett gemensamt temaveckoslut, och därifrån fick vi bra tips för bl.a. vår webbplats för att förbättra läsbarheten och framför allt nya idéer för att förmedla nyheter – tack till alla deltagare! Inom kort kommer vi även informera om konfirmationslägret. Vi närmar oss alltså storlägret med stora steg. Du kan anmäla dig till storlägerevenemanget som öppnas 1.6 i HAKA samt delta i enkäter och tävlingar som vi ordnar på Facebook. Taffel-tävlingen är den nyaste tävlingen, bland alla som gillat lottar vi ut två Taffel-ryggsäckar fyllda med nyheter!

Rovaniemi 22.5.2017

Pertti Heikkilä, projektchef

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taffel medverkar på storlägret!-

Taffel potatischips har tillverkats på Åland i nästan 50 år och Taffel Original Snacks är produktnamn som nästan alla finländare känner till. Gilla nyheten och delta samtidigt i tävlingen, två lyckliga vinnare får en Halti ryggsäck fylld med Taffelprodukter och TaffelTime kepsar! Tävlingen pågår till sista maj! Facebook deltar inte i tävlingen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brandkårsungdomarnas storläger Lochteå 2018 närmar sig. Redskapscentralen2.0(R) är en av de populäraste och mest eftertraktade arbetsplatserna för vuxna. Nu har du möjlighet att sälja in dig själv till oss! Gör en kort och slagkraftig försäljningsannons om dig själv med foto. I försäljningsannonsen ska framkomma åtminstone följande: - Årsmodell (körkilometrar) / Utrustningsnivå (kunskapsnivå) / Nödvändig körkortsklass (vad du har) / Specialutrustning (specialkunskaper) / Användarspråk (språkkunskap) / Ordet fritt (berätta om dig själv)

Försäljningsannonsen ska sändas per e-post till: kalusto@lohtaja2018.fi. Rubrik: Försäljningsannons / eget namn. Ansökningar returneras inte. Mera information: http://www.lohtaja2018.fi/toiminta/87/5328/kalusto

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Scandic medverkar i storlägrets förberedelser!

Scandic medverkar i förberedelserna av storlägret genom att sköta om sektorernas mötestrivsel och inkvartering genom sin omfattande kedja på olika håll i Finland. Du hittar även lägrets Fight Back produkter i Scandic på din ort och stöder därmed en viktig sak.

”Scandic är mycket glad att få medverka i Lochteås storlägerförberedelser genom sina hotelltjänster. Det är mycket viktigt för oss att få stöda en aktiv verksamhet för ungdomar i riktning mot en tryggare vardag. Som största hotellaktör i Norden är säkerheten en väsentlig del för oss. Våra kunder ska känna sig trygga under sitt besök. Därför utbildar vi vår personal kontinuerligt även i säkerhetssaker. Vi är dessutom mycket glada för Fight Back samarbetet. Det stöder Scandics tillgänglighetsprogram på ett bra sätt som Scandic arbetar aktivt för. Vi delar samma värdegrund och därför är samarbetet naturligt”, berättar Jussi Rissanen som svarar för Scandics sponsorering.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Funktionär om du fyllt 16 år
Lägrets ledningsgrupp beslöt vid sitt möte 11.11.2016 att ungdomar som fyllt 16 år får delta i funktionärsuppgifter på storlägret 2018. Alltså du som har utfört lägerkurserna ta chansen och arbeta som funktionär på lägret!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lägerområdet i Lochteå

Lägerområdets karta uppdateras när vi närmar oss lägret. Måttliga avstånd gör det möjligt att röra sig till fots på området. Besök till badplatserna sker med fordon. Lägerområdet finns 30 km norr om Karleby. Storleken på området är cirka 1400 hektar och vattenområdet cirka 170 hektar. Skyddsområdet omfattar 740 hektar landområde och 1000 hektar vattenområde. Av försvarsmaktens övningsområde i Lochteå hör cirka 1200 hektar till EU:s nätverk Natura 2000 och är Norra Europas viktigaste skyddsområde av dynområdestyp. Området har anslutits till nätverket Natura 2000 under förutsättningen att Försvarsmaktens verksamhetsmöjlighet på området bevaras.
Adress till lägerområdet: Skjut- och övningsområdet i Lochteå, Gamla Ohtakarivägen, 68230 LOCHTEÅ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Historien om lägrets beskyddare Pekka Hyysalo
Friåkaren Pekka Hyysalo (f. 1990) var i början av sin karriär när allt förändrades under en sekund. I april 2010 råkade han ut för en allvarlig friåkningsolycka i Ylläs, fick en allvarlig hjärnskada och låg i koma i tre veckor. Trots de dystra prognoserna rehabiliterade han sig med hjälp av ihärdighet för att kunna leva ett självständigt liv.
Med hjälp av sin Österrikiska vän skapade han märkesnamnet FightBack som stöd för sin rehabilitering. Hans värderingar ändrades och i stället för att kämpa om rankingplaceringar fick han kämpa för sitt liv, och nu förverkligar han sin dröm genom att hjälpa andra med skallskador.
Pekka Hyysalo är även känd för Team FightBack som han grundat. År 2014 blev han vald till årets Åbobo och Finlands positivaste person.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anvisningar för International Rescue kursen

Åldersgränsen för att söka till International Rescue kursen är 15 år. Grund-/nivåkurserna (åtminstone en del) måste vara utförda. Det förutsätts även språkkunskap (på diskussionsnivå), att man är social, modig och initiativrik. En kort ansökan på det språk du behärskar bäst (inte modersmålet) och nämn andra språk du kan och kunskapsnivån. Om du behärskar ett språk så att du kan fungera som tolk ska du ovillkorligen nämna om det! Du kan delta i kursen fastän du redan har utfört den. Ansökningen inleds 1.6.2017!
kursledare Florian Kruger international@upl.fi
utbildare Stefan Hecht stef_hecht@web.de, Jaana Rantanen jaana.rantanen@gmail.fi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från projektchefen

Efter årsskiftet har lägerprojektet varit i full gång. Allt eftersom vi närmar oss våren har de olika sektorernas sammanträden kört i gång. Utbildnings- och programsektionerna behandlade lägret 3– 5.2 i Helsingfors. Provianteringen och kantinen sammanträder 3–4.3 tillsammans med underhållet och bekantar sig med lägerområdet 11–12.3 före förberedande lägret HIEKKA 2017. Det har även hållits förberedande möten före och efter årsskiftet inom de olika sektorerna. Storlägret har även varit i rampljuset på studiedagar runt om i Finland, och vi vill gärna dela med oss av vårt kontinuerligt uppdaterade informationspaket även i fortsättningen för att användas i anslutning till regionala händelser.
Sektorerna har på ett fint sätt tagit med ungdomarna i planeringen av storlägret. På kommande är diverse enkäter. Genom att svara på dem kan du uppriktigt påverka storlägrets händelser. Enkäterna publiceras på lägrets Facebook. Förberedande lägret HIEKKA 2017 har en viktig förberedande roll för storlägret. I synnerhet fritidsaktiviteterna och programtjänsterna är sektorer där man i praktiken kommer att tillämpa saker som ungdomarna föreslagit. Vi har fått en studerande från Lapplands yrkeshögskola att via sin arbetspraktik medverka i fritidsaktiviteterna, mer om hen senare.
Utbildningen som är storlägrets mest centrala aktör har utarbetat en tidtabell för sitt veckoprogram. Exempelvis konfirmationslägret börjar lördag 30.6 och avslutas efter en vecka 7.7.2018. Den internationella kursen kommer att vara en del av det dagliga lägret, och kommer att synas och höras på lägerområdet. Det har redan nu anmälts intresse att delta i Lochteå-lägret.
Vi kommer snart att komplettera vår webbplats med svenska och engelska. På webbplatsen kommer vi att publicera sammandrag av nyheter och aktuella saker. Vi kommer även att sända informationsbrev till räddningsförbunden för att delas ut till brandkårerna om lägrets webbplats och Facebook, så att brandkårerna får veta var man kan söka mera information. Du får givetvis även information av oss, var inte rädd för att ta kontakt. Det finns inte dumma frågor!
Rovaniemi 7.2.2017
Pertti Heikkilä, projektchef


   
Suurleiri 2018
«  Tammikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Opintopäivät
 
 Tapahtuma
 
 Aluekäynti
Kategoriat