På Svenska
5.2.2017 21:51 Uutiset / Etusivu

Läger ABC på svenska, finns nu att ladda ner från den här länken https://spek.onedu.fi/koulutus/zine/412/cover

-----------------------------------------------------------------------------------------------

I sommar samlas 2700 brandkårister i Lochteå

Det internationella lägret för brandkårsungdomar Lochteå 2018 lockar tusentals brandkårister från hela Finland till Mellersta Österbotten. Lägret ordnas första veckan i juli 1.7–7.7.2018. Det är riktat till 7–17-åriga unga, men i lägret deltar brandkårister i alla åldrar både familjer och mer erfarna brandkårister. Lägret i Lochteå besöks även av internationella gäster från Tyskland och Ryssland.

På lägret ordnas utbildning och gemensamt program för alla åldersgrupper. Lägerdeltagarna övar brandkårsfärdigheter och lär sig säkerhetskunskap som man har nytta av genom livet. En del av brandkårsungdomarna får gnistan till en framtida arbetskarriär inom räddningsbranschen.

-Det är verkligen fint att få en så stor mängd brandkårsungdomar till det gemensamma storlägret. Det byggs en liten by på övningsområdet i Lochteå för en vecka där ungdomar och lite äldre evigt unga tillbringar en vecka i brandkårsanda, konstaterar lägerchefen Seppo Jänkälä. Fritidsprogrammet är planerat tillsammans med ungdomarna, så vi kommer även att se ungdomsidoler i Lochteå.

Förutom tältbyn finns det även en kantin där man dagligen får delikata friterade munkar och glass att ta med sig till stranden under sommarvärmen. Vid svalare väder kan man dricka varm kakao i regnskyddet.

Du kan följa med lägerstämningen och -byggandet i sociala medier. Lochteå 2018 finns på Instagram @lohtaja2018, på webbplatsen www.lohtaja2018.fi och på Facebook @lohtaja2018.

Ytterligare information: Projektchef Pertti Heikkilä, +358 40 704 07 64 www.lohtaja2018.fi

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deltagare i Nivåkurs 4

Du behöver följande utrustning på kursen:

  1. simbyxor/-dräkt och handduk
  2. om möjligt brandhjälm med genomskinligt visir (inte ett som är svart av brandskador). (Det går även att använda skyddshjälm för brandkårsungdomar).
  3. branddräkt (En- eller tvådelad) eller skyddshalare för brandkårsungdomar
  4. stövlar; om möjligt skyddsstövlar eller -skor med spiktrampskydd och tåhätta
  5. rejäla handskar (behöver inte vara brandhandskar)
  6. om möjligt bra att ha hjälmhuva

Packa även med en hurtig och entusiastisk attityd i ryggsäcken :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Elev på gruppchefskursen

Du behöver följande utrustning:

  1. på lektionerna brandkårsuniform/stationsdräkt
  2. fullständig brandklädsel för övningar
  3. arbetsslang
  4. brandlina och strålrör

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lägernytt för maj månad har publicerats!

Följ länken för maj månads lägernytt https://spek.onedu.fi/koulutus/zine/398/cover

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi ses på lägret!

2700 brandkårister från 257 olika brandkårer har anmält sig före den andra tidsfristen gick ut. Av brandkårerna som anmält sig är 236 från Finland och 21 från Tyskland. Det är ännu möjligt att anmäla sig ända till 30.6.2018.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Köp & sälj spalt öppnad på webbplatsen

Vi har öppnat en Köp & sälj spalt på lägrets webbplats. Där kan du exempelvis sälja material i anslutning till lägerverksamhet. Ifall någon från er brandkår är förhindrad att delta i lägret kan du bjuda ut lägerplatsen till försäljning. På motsvarande sätt kan du lägga in en förfrågan om någon vill sälja exempelvis lägermaterial e.d. Köparen och säljaren förhandlar sinsemellan om affären.

Spalten är en saklig handelsplats. Ta bort annonsen efter att försäljningen har ägt rum.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hälsningar av projektchefen

Februari var händelserikt och nu har vi redan mars och våren skymtar i horisonten. Huvudevenemanget i februari var storlägerseminariet som hölls i Lochteå. Seminariet lockade nästan 140 lägerexperter från 70 olika brandkårer runt om i Finland – vackert deltagarantal! Under veckoslutet fick verksamhetssektorerna finslipa sina planer. Kartan över området har nästan fått sin slutgiltiga utformning och några av sektorerna har ännu bestämt sina planeringsmöten på våren före lägret.

Under seminarieveckoslutet besöktes området även av scouternas representanter. Deras Tempus18-läger börjar 22.7 och avslutas 29.7 på samma område. Lägren är likvärdiga till sina basfunktioner, så det fanns många gemensamma saker. Vi önskar även ett bra läger till scouterna!

Följande arrangemang är en planeringsdag med sektorernas representanter, så att det är så lätt som möjligt att komma till lägret på öppningsdagen och besöksdagen. På öppningsdagen måste vi få en stor skara brandkårister med tält och utrustning så smidigt som möjligt till sina egna platser. Därför är det viktigt för planeringen att vi vet tältstorlekar och antal så att vi undviker överraskningar och att tältplatsen är den rätta för hela lägerveckan på första försöket.

Anmälningen till lägret pågår fortfarande, nu är det god tid att utmana fler att delta i lägret både till kurser och som funktionärer! Programutbudet kommer att vara omfattande, det finns säkert något att göra från morgon till kväll.

Kommunikations- och säkerhetssektorerna söker exempelvis tidpunkt och plats för sina planeringsdagar, och du hittar dessa och övriga händelser i kalendern på webbplatsen. Det är endast 117 dygn till storlägret, och det börjar snart vara dags för noggrannare lägeranvisningar till de anmälda. Ifall du funderar på något i anslutning till lägret kan du antingen kontakta undertecknad eller verksamhetssektorerna. Du hittar kontaktuppgifter på lägrets webbplats.

Rovaniemi 5.3.2018

Pertti Heikkilä, projektchef

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hälsningar av projektchefen

Vid nyår, det vill säga på årets sista dag, slutade även den första anmälningsomgången. Vi fick nästan in 2 000 anmälningar av över etthundra brandkårer såväl från Finland som från utlandet. Fint resultat – vi vill framföra vårt tack till alla anmälda och brandkårerna!

Före årsskiftet slipades planerna för dagvård, program och kursledare. Lägrets ledningsgrupp höll även ett möte före årsskiftet. Efter årsskiftet har planeringsmöten i sin tur hållits för dagvård, kantin och första hjälpen. Även lägerkansliet förstärkt med representanter från verksamhetssektorerna samlades i Åbo i januari för att gå igenom anmälningssituationen i januari. Vi kunde precisera uppgifterna och förtydliga presentationerna. Verksamhetssektorerna har haft bråttom – precis som det ska vara.

Följande viktiga etapp är storlägerseminariet som ordnas 23–25.2 i Lochteå. Då fördjupar sig verksamhetssektorerna i sina planer och anpassar dem mellan verksamhetssektorerna, så att man behärskar helheten på själva storlägret. Nästan 90 personer från 44 brandkårer runt om i Finland har för närvarande anmält sig till seminariet. Anmälningen slutar 14.2, så du hinner ännu anmäla dig i HAKA och får träffa andra lägerexperter och medverka med din insats i planeringen av storlägret!

Lägernytt utkommer även i februari. Publikationen kommer att vara utbildningsbetonad och innehåller information om det mest centrala på lägret, det vill säga kurserna. I februarinumret av lägernytt hittar du även kontaktuppgifter, lägerområdets karta och annan nyttig information.

Vi har framfört önskemål om att få noggrannare information av Er brandkårer om tält, fordon och släpvagnar – det tar inte mycket tid i anspråk att meddela detta, och det underlättar planeringsarbetet avsevärt! Du hittar mera information på webbplatsen.

Anmälning till bygg- och rivningslägret startar nästa vecka. Vi lägger till evenemangen i Haka under storlägerdelen. Samtidigt när du anmäler dig själv och intresserade från din avdelning till bygg- och rivningslägret kan du vid behov komplettera din avdelnings uppgifter.

Anmälning till lägret fortsätter, nästa etapp är måndag 30.4.2018 då andra anmälningsomgången slutar. Köldperioden är snar över och vårsolen börjar värma alltmer. Med önskan om en fartfylld vår till alla, ta kontakt om det är något du vill fråga!

Rovaniemi 8.2.2018

projektchef Pertti Heikkilä

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Vi behöver information om antalet tält och deras storlek av brandkårerna för planering av inkvarteringsområdet. Vi ber brandkårerna att meddela brandkårens namn + tältstorlek samt fordon och eventuella släpvagnar (mängd och modell) till Virpi Tuomiovaara tfn 040 736 09 46 eller vs-t69@hotmail.com.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nästan 2000 anmälda till storlägret!

1955 bandkårsungdomar och ledare från 193 olika brandkårer både från Finland och utlandet har anmält sig till lägret. Det är en vacker siffra, och det är nu 6 månader kvar tills lägret öppnas. Det går fortfarande att anmäla sig ända fram till lägret.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lägernyheterna i November finns nu även på svenska. Lägernyheterna hittar du i materialbanken på webbplatsen!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kallelsen till storlägret finns nu även på svenska!

Du hittar lägerkallelsen i materialbanken på webbplatsen www.lohtaja.fi – bekanta dig med den! Lägerkallelsen har även sänts till de lokala räddningsförbunden för att delas till de svenskspråkiga brandkårerna.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anmälningen till brandkårsungdomarnas storläger har startat! Välkommen på International Rescue kursen, du är väl språkkunnig, social, modig och initiativrik. Anmälning till kursen: international@upl.fi

Kursledare Florian Gruger, utbildare Stefan Hecht (stef_hecht@web.de) och Jaana Rantanen jaana.rantanen@gmail.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sommaren är försenad i en stor del av det 100-åriga Finland, men ett säkert vårtecken är att anmälningarna till lägret inte är det. Förlägret HIEKKA 2017 samlar drygt 300 deltagare till Lochteå från brandkårer i Lappland, Norra Finland, Österbotten och Östra Finland. Från Nyland deltar en liten men desto effektivare grupp på lägret. Totalt har det anmält sig lägerdeltagare från 36 olika brandkårer och avdelningar – och det är givetvis en vacker siffra!

Myndighetssamarbetets senaste händelse var ett besök på lägerområdet av representanter från miljö- och hälsoskyddet i Mellersta Österbotten. Tillredningsplatser för livsmedel, utrustning, förvaring och utdelning, vattentransport, kantinernas verksamhet och många andra saker inklusive lägerdagis har genomgåtts på området och på papper. Vi vill redan i det här skedet tacka för sakkunnig rådgivning och handledning! Det går inte undvika att lära sig något nytt varje dag.

Materialbeställningar har också gjorts. Till HIEKKA-lägret får vi tillgång till nya tält, kantinen får sitt lägerbord och lägerportens bredd och höjd ska även testas i praktiken. Vi förbereder naturligtvis allt som behövs på lägret, så att lägerdeltagarnas vecka på lägerområdet förlöper utan problem. Vädergudarna har inte behandlat oss särskilt bra hittills, men vi lever i tron att det även blir sommar i år! Åtminstone borde de inte förekomma nattfrost vid den tiden.

Programbyrån tinade upp isen i Kallavesi under veckoslutet i samband med sitt planeringsmöte. I början av juni letar lägerbyrån sin tur efter värmen i Helsingfors. Vi träffades även i Padasjoki för ett gemensamt temaveckoslut, och därifrån fick vi bra tips för bl.a. vår webbplats för att förbättra läsbarheten och framför allt nya idéer för att förmedla nyheter – tack till alla deltagare! Inom kort kommer vi även informera om konfirmationslägret. Vi närmar oss alltså storlägret med stora steg. Du kan anmäla dig till storlägerevenemanget som öppnas 1.6 i HAKA samt delta i enkäter och tävlingar som vi ordnar på Facebook. Taffel-tävlingen är den nyaste tävlingen, bland alla som gillat lottar vi ut två Taffel-ryggsäckar fyllda med nyheter!

Rovaniemi 22.5.2017

Pertti Heikkilä, projektchef

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taffel medverkar på storlägret!-

Taffel potatischips har tillverkats på Åland i nästan 50 år och Taffel Original Snacks är produktnamn som nästan alla finländare känner till. Gilla nyheten och delta samtidigt i tävlingen, två lyckliga vinnare får en Halti ryggsäck fylld med Taffelprodukter och TaffelTime kepsar! Tävlingen pågår till sista maj! Facebook deltar inte i tävlingen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brandkårsungdomarnas storläger Lochteå 2018 närmar sig. Redskapscentralen2.0(R) är en av de populäraste och mest eftertraktade arbetsplatserna för vuxna. Nu har du möjlighet att sälja in dig själv till oss! Gör en kort och slagkraftig försäljningsannons om dig själv med foto. I försäljningsannonsen ska framkomma åtminstone följande: - Årsmodell (körkilometrar) / Utrustningsnivå (kunskapsnivå) / Nödvändig körkortsklass (vad du har) / Specialutrustning (specialkunskaper) / Användarspråk (språkkunskap) / Ordet fritt (berätta om dig själv)

Försäljningsannonsen ska sändas per e-post till: kalusto@lohtaja2018.fi. Rubrik: Försäljningsannons / eget namn. Ansökningar returneras inte. Mera information: http://www.lohtaja2018.fi/toiminta/87/5328/kalusto

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Scandic medverkar i storlägrets förberedelser!

Scandic medverkar i förberedelserna av storlägret genom att sköta om sektorernas mötestrivsel och inkvartering genom sin omfattande kedja på olika håll i Finland. Du hittar även lägrets Fight Back produkter i Scandic på din ort och stöder därmed en viktig sak.

”Scandic är mycket glad att få medverka i Lochteås storlägerförberedelser genom sina hotelltjänster. Det är mycket viktigt för oss att få stöda en aktiv verksamhet för ungdomar i riktning mot en tryggare vardag. Som största hotellaktör i Norden är säkerheten en väsentlig del för oss. Våra kunder ska känna sig trygga under sitt besök. Därför utbildar vi vår personal kontinuerligt även i säkerhetssaker. Vi är dessutom mycket glada för Fight Back samarbetet. Det stöder Scandics tillgänglighetsprogram på ett bra sätt som Scandic arbetar aktivt för. Vi delar samma värdegrund och därför är samarbetet naturligt”, berättar Jussi Rissanen som svarar för Scandics sponsorering.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Funktionär om du fyllt 16 år
Lägrets ledningsgrupp beslöt vid sitt möte 11.11.2016 att ungdomar som fyllt 16 år får delta i funktionärsuppgifter på storlägret 2018. Alltså du som har utfört lägerkurserna ta chansen och arbeta som funktionär på lägret!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lägerområdet i Lochteå

Lägerområdets karta uppdateras när vi närmar oss lägret. Måttliga avstånd gör det möjligt att röra sig till fots på området. Besök till badplatserna sker med fordon. Lägerområdet finns 30 km norr om Karleby. Storleken på området är cirka 1400 hektar och vattenområdet cirka 170 hektar. Skyddsområdet omfattar 740 hektar landområde och 1000 hektar vattenområde. Av försvarsmaktens övningsområde i Lochteå hör cirka 1200 hektar till EU:s nätverk Natura 2000 och är Norra Europas viktigaste skyddsområde av dynområdestyp. Området har anslutits till nätverket Natura 2000 under förutsättningen att Försvarsmaktens verksamhetsmöjlighet på området bevaras.
Adress till lägerområdet: Skjut- och övningsområdet i Lochteå, Gamla Ohtakarivägen, 68230 LOCHTEÅ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Historien om lägrets beskyddare Pekka Hyysalo
Friåkaren Pekka Hyysalo (f. 1990) var i början av sin karriär när allt förändrades under en sekund. I april 2010 råkade han ut för en allvarlig friåkningsolycka i Ylläs, fick en allvarlig hjärnskada och låg i koma i tre veckor. Trots de dystra prognoserna rehabiliterade han sig med hjälp av ihärdighet för att kunna leva ett självständigt liv.
Med hjälp av sin Österrikiska vän skapade han märkesnamnet FightBack som stöd för sin rehabilitering. Hans värderingar ändrades och i stället för att kämpa om rankingplaceringar fick han kämpa för sitt liv, och nu förverkligar han sin dröm genom att hjälpa andra med skallskador.
Pekka Hyysalo är även känd för Team FightBack som han grundat. År 2014 blev han vald till årets Åbobo och Finlands positivaste person.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anvisningar för International Rescue kursen

Åldersgränsen för att söka till International Rescue kursen är 15 år. Grund-/nivåkurserna (åtminstone en del) måste vara utförda. Det förutsätts även språkkunskap (på diskussionsnivå), att man är social, modig och initiativrik. En kort ansökan på det språk du behärskar bäst (inte modersmålet) och nämn andra språk du kan och kunskapsnivån. Om du behärskar ett språk så att du kan fungera som tolk ska du ovillkorligen nämna om det! Du kan delta i kursen fastän du redan har utfört den. Ansökningen inleds 1.6.2017!
kursledare Florian Kruger international@upl.fi
utbildare Stefan Hecht stef_hecht@web.de, Jaana Rantanen jaana.rantanen@gmail.fi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från projektchefen

Efter årsskiftet har lägerprojektet varit i full gång. Allt eftersom vi närmar oss våren har de olika sektorernas sammanträden kört i gång. Utbildnings- och programsektionerna behandlade lägret 3– 5.2 i Helsingfors. Provianteringen och kantinen sammanträder 3–4.3 tillsammans med underhållet och bekantar sig med lägerområdet 11–12.3 före förberedande lägret HIEKKA 2017. Det har även hållits förberedande möten före och efter årsskiftet inom de olika sektorerna. Storlägret har även varit i rampljuset på studiedagar runt om i Finland, och vi vill gärna dela med oss av vårt kontinuerligt uppdaterade informationspaket även i fortsättningen för att användas i anslutning till regionala händelser.
Sektorerna har på ett fint sätt tagit med ungdomarna i planeringen av storlägret. På kommande är diverse enkäter. Genom att svara på dem kan du uppriktigt påverka storlägrets händelser. Enkäterna publiceras på lägrets Facebook. Förberedande lägret HIEKKA 2017 har en viktig förberedande roll för storlägret. I synnerhet fritidsaktiviteterna och programtjänsterna är sektorer där man i praktiken kommer att tillämpa saker som ungdomarna föreslagit. Vi har fått en studerande från Lapplands yrkeshögskola att via sin arbetspraktik medverka i fritidsaktiviteterna, mer om hen senare.
Utbildningen som är storlägrets mest centrala aktör har utarbetat en tidtabell för sitt veckoprogram. Exempelvis konfirmationslägret börjar lördag 30.6 och avslutas efter en vecka 7.7.2018. Den internationella kursen kommer att vara en del av det dagliga lägret, och kommer att synas och höras på lägerområdet. Det har redan nu anmälts intresse att delta i Lochteå-lägret.
Vi kommer snart att komplettera vår webbplats med svenska och engelska. På webbplatsen kommer vi att publicera sammandrag av nyheter och aktuella saker. Vi kommer även att sända informationsbrev till räddningsförbunden för att delas ut till brandkårerna om lägrets webbplats och Facebook, så att brandkårerna får veta var man kan söka mera information. Du får givetvis även information av oss, var inte rädd för att ta kontakt. Det finns inte dumma frågor!
Rovaniemi 7.2.2017
Pertti Heikkilä, projektchef


   
Suurleiri 2018
«  Heinäkuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Opintopäivät
 
 Tapahtuma
 
 Aluekäynti
Kategoriat